Nejzásadnější změny v pravidlech

16.09.2014 07:18

 

Nejzásadnější změny v pravidlech:

Rozšíření útočných pásem. Modré čáry budou nově umístěny 22,86 metru od zadního mantinelu, útočná pásma se tak rozšíří na úkor toho středního. Délka útočných třetin bude stejná na všech stadiónech, velikost střední třetiny tedy bude odvislá od délky kluziště.

Hybridní icing. Končí tradiční evropské posuzování zakázaných uvolnění, která se pískala, jakmile vyhozený kotouč přes polovinu hřiště přešel brankovou čáru. Hybridní icing, který se již uplatňuje v NHL, je kombinací původního zámořského a evropského posuzování zakázaných uvolnění.

Nyní bude záležet na tom, který z týmů má větší šanci dotknout se vyhozeného kotouče jako první. Pokud půjde o bránící tým, rozhodčí zapískají, v opačném případě hra pokračuje. Sudí se však musí rozhodnout dříve, než první z hráčů překročí pomyslnou spojnici bodů na vhazování. Pakliže si nebudou jistí, s ohledem na bezpečnost odpískají zakázané uvolnění.

Postavení na vhazování. V útočném pásmu se k buly jako první postaví hráč bránícího mužstva. Dosud to bylo naopak.

Vychýlení branky ze svého postavení při gólech. Gól bude uznán, pokud plastové brankové kolíky zůstanou zavěšeny v ledu i brance. Dosud se při sebemenším vychýlení gól neuznával.

Sevření puku rukou. Hra buď bude pokračovat dál, pokud ale rozhodčí sevření puku odpískají, automaticky následuje dvouminutový trest pro dotyčného hráče.

Trestná střílení. Hráč v něm nesmí provést otočku kolem své osy nebo nabrat puk na hokejku tzv. lakrosovým způsobem.

Nesportovní chování. Pakliže hráč vzteky praští hokejkou do mantinelu nebo plexiskla, obdrží jen dvouminutový, nikoliv desetiminutový trest, jak tomu bylo doposud.